Otse põhisisu juurde

17. tööpäev

Rõõmu naistele!

Hommikvõimlemisena lustisime taas veidi lihvida. Tuli ka laud tappidest lahti lõhkuda, kuna loksus. Tappide olukord polnud kiita.



Edasi saabus kauaoodatud hetk - saabus Ritva vend Jouni meile aaderdamist õpetama. Hakkasime väärispuitu võltsima. Aaderdamine ehk aaderdus (graining inglise k) on värvitud pinnale eseme vääristamiseks puidu- või marmorisarnase tekstuuri andmine. Tehnika tuli moodi 19. sajandi lõpus. Aaderdatakse tavaliselt seinu, uksi, aknaid ja mööblit. Heledat puitu peitsiti või aaderdati mahagoni või pähklipuu sarnaseks. Viimistluses kasutati šellaklakki, šellakpoleeri ja vahatamist. Allikas: Muinsuskaitseamet.

Töövahenditeks olid erinevad pintslid, kammid ja puusüü mustrirull. Eriti põnev pintsel oli hästi pikk flogger ehk hiiglma pikk pintsel. Lauale pandi pudel Eesti kalja. Esialgu tundus, et meistril on see lemmikjook. Aga see oli hoopis värvipigmendi ja kaljasegu, millega me värvima hakkasime. 

Meie tegime mahagoni ja tamme puidusüü mustrit. Harjutasime akvarellpaberile mahagoniga. Edasi saime igaüks oma plaadid. Tamme jaoks pastelse kollase ja mahagonile tumeroosa alusvärviga. Selle pika pintsliga patsutasime säsikiirte mustrit. Edasi erinevate vahenditega mustrit. Täitsa kenad said.

Mahagoniga oli raskem. Üritasime Mariliisi sinikat ka aaderdada, aga pind ei olnud kruntvärvitud.
Oleme väga rõõmsad ja tänulikud selle võimaluse üle. Pildil koos õpetajaga.
Homme viimane tavapärane tööpäev, sest neljapäeval Helsingisse Lautasaarele ja kuldama (fingers crossed). Ning reedel taas Helsingisse - muuseumisse ja koju, jipikajee!!!!!

Helget naistepäeva! 
Liina ja Piret


Kommentaarid